poniedziałek, 22 czerwca 2009

Naleśniki ze szpinakiem

Witam
Aby mieć siłę na walkę z zawiłościami i tajemnicami w technologiach sieciowych, trzeba sie dobrze odżywiać. Dla tego proponuje przepis na wspaniałe naleśniki ze szpinakiem.

Nie będę podawał w jakich ilościach mają być składniki bo to kwestia gustu :) zachęcam do eksperymentowania.

Najpierw zaczniemy od naleśników ( jak by ktoś jeszcze nie miał okazji ich robić)

składniki:

Naleśniki: mąka, jajka , woda, sól
Przyrządy: pojemnik gdzie będziemy mieszać ciasto i mixer

Wszystko powinno być tak jak na zdjęciu:



Wlewamy mleko, jajka, wode sól do pojemnika. Włączamy mixer i miksując wszystko wsypujemy mąke tak aby konsestencja nie była tak bardzo lejąca tylko lepka. Ale nie za bardzo bo naleśniki powiny być dość cieńkie takie jak na zdjęciu.



Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni oraz na małym gazie aby sie nie przypaliły. Jak nie mamy teflonowej to nie za pomnijmy użyć oliwy , słoniny albo oleju z oliwek

Jak już mamy gotowe naleśniki zabieramy sie za sam szpinak :)

składniki: szpinak liściasty ( jest najlepszy w smaku, ale może być też rozdrobiony ), sól , pieprz, orzechy włoskie ( abyśmy byli mądrzejsi i dla smaku) , czosnek, magia ( taka przyprawa do zupy w płynie) , jogurt albo śmietana ( szpinak podobno pozbawia nas wapnia wiec jogurtem je uzupełniamy no i polepszamy smak) , olej z oliwek albo woda sama

Narzędzia: garnek i wyciskarka do czosnku ( musi być czosnek wyciskany można to zrobić widelcem na talerzyku)

Wszystko jak na zdjęciu poniżej :



A więc tak wlewamy troszeczkę oleju z oliwek albo samej wody do garnka aby nam sie garnek nie przypalił. później wsadzamy szpinak i jeśli jest zamrożony dajemy go na mały ogień z przykrywką aby nam sie roztopił. Jak już sie wszystko roztopi i podgrzeje doprawiamy pieprzem, solą , magią i wyciskanym czosnkiem jak na zdjęciu:




Następnie dodajemy trochę jogurtu aby nam sie trochę biało zrobiło w garnku. Jeśli użyliśmy rozdrobionego szpinaku musimy dodać jedno jajko aby nam szpinak zgęstniał później. Podgotujemy z minutkę dwie i zdejmujemy z gazu.

I już nadzienie mamy gotowię teraz nakładamy na naleśnika szpinak posypujemy orzechami, tak jak na zdjęciu i zawijamy w rulonik:




Układamy wszystkie ruloniki do naczynia żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem albo z wlanym najpierw mlekiem do środka.




Teraz musimy przygotować pomidory. Najpierw obieramy je ze skórki ( wszystkie toksyny zbierają sie właśnie w skórce pomidorów dla tego je obieramy ) lekko nacinając je na górze i zalewając wrzątkiem :




Teraz skórkę można już delikatnie zdjąć z pomidora. Potem pomidor kroimy na plasterki kładziemy na naleśniki jak na zdjęciu :





Następnie nakładamy plastry sera żółtego oraz posypujemy jeszcze orzechami i polewamy mlekiem aby nam nie wysuszyło sie podczas zapiekania.



Wkładamy do piekarniki i pieczemy aż ser sie zrobi lekko rumiany.




Naleśniki możemy podawać z sosem czosnkowym:

Składniki: Wyciskany czosnek, jogurt, cytryna, pieprz

Wszystko mieszamy ze sobą i gotowe :)

Smacznego !!!

Lista zakupów:

Naleśniki: mąka, jajka , woda, sól

Nadzienie szpinakowe: szpinak liściasty ( jest najlepszy w smaku, ale może być też rozdrobiony ), sól , pieprz, orzechy włoskie , czosnek, magia ( taka przyprawa do zupy w płynie) , jogurt albo śmietana , olej z oliwek albo woda sama

Reszta: Pomidory, ser żółty

Sos czosnkowy: Wyciskany czosnek, jogurt, cytryna, pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz